ETS Nord on vuonna 1998 Viroon perustettu neljän pääosakkaan yritys, jonka liikevaihto liikkuu tällä hetkellä 50 miljoonan tietämillä. Yksi pääosakkaista on 2011 mukaan lähtenyt Markku Mattila, joka toimii ETS-konsernin hallinnossa myynnistä ja markkinoinnista vastaavana johtajana.
ETS Nordin perustamisen taustalla on virolainen Urmas Hiie, jolla on pitkä historia rakennusalalta. Hiie perusti ensimmäisen ilmastointiin keskittyneen yrityksensä jo 1993. Hiie houkutteli mukaan tuolloin Lindabin toimitusjohtajana toiminutta Mattilaa. Houkutukset tuottivat tulosta kuitenkin vasta 2011 Mattilan jättäessä Lindabin. Mattila itse on LVI-alan insinööri ja aloitellut 1980-luvulla urakoinnin parissa, mutta viihtyi Lindabilla lähes 20 vuotta. – ETS Nordiin mukaanmeno tuntui luontevalta, koska koin että yksi ura oli vielä jäljellä, Mattila sanoo.
ETS Nordin visiona on olla yksi Pohjoismaiden johtavista ilmanvaihtotuotteiden valmistajista ja jakeluketjuista. Mattila kertoo, että visiota on tarvetta jumpata lähiaikoina uusiksi, koska se on jo todellisuutta. ETS Nordilla on asiakkaita Suomen ja Viron lisäksi Ruotsissa ja Tanskassa.
Suomalaisten asenteet tulppana
Yrityksen alkutaival ei kuitenkaan ollut helppo. – 2010-luvun alkupuolella oli haasteellista vakuuttaa suomalainen rakennusteollisuus virolaisen yrityksen edullisen hinnan ja korkean laadun yhdistelmästä, Mattila kertoo. Muutoksia ennakkoasenteissa sai aikaan vasta se, kun asiakkaat tuotiin lahden yli todistamaan omin silmin modernit tehtaat ja toteamaan kunnossa olevat laatustandardit. – Silloin halusimme vakuuttaa ja vakuutimmekin urakoitsijat, mutta tänä päivänä sama työ tuntuu olevan edessä suunnittelijoiden kanssa, Mattila jatkaa. Tätä työtä jatkaa nyt Suomen maajohtajana toimiva Jari Lehtonen, joka yhtenä pääosakkaista seurasi Mattilaa 2011.
Asioiden lähdettyä rullaamaan eteneminen Suomen markkinoille oli nopeaa, ja pian markkina-alueen laajentaminen tuli ajankohtaiseksi. Tuolloin Venäjä vaihtoehtona suljettiin pois, samoin äärimmäisen kilpaillut Baltian maiden markkinat. Eteläisen Euroopan maatkin tuntuivat liian epävarmoilta valloitettavilta. Sen sijaan Pohjoismaat houkuttivat, ja Ruotsi, Norja ja Tanska nähtiin hyvinkin potentiaalisina uusina markkina-alueina.
– Nyt jälkeen päin katsoen on helppo todeta, että vähän napit auki Pohjoismaihin tuli lähdettyä, Mattila naureskelee. – Emme itse ymmärtäneet yrittää Pohjoismaihin jakelutien kautta, mutta onnen kantamoisen myötä löysimme vahvan jakelutiekumppanin, kun Ahlsell Ruotsi sattui juuri etsimään toista tavarantoimittajaa. Me pääsimme siihen kelkkaan mukaan. Neuvotteluja käytiin lähes 2 vuotta, mutta vihdoin vuoden 2017 alussa toimitukset saatiin käyntiin, Mattila kertoo.
Henkilöstö on yrityksen arvo
ETS Nord on kasvanut nopeasti ja suurimman krediitin Mattila antaa siitä tiimilleen. Henkilökunnan merkitys onkin kirjattu yrityksen arvoihin. Myynnin ja markkinoinnin tiimiin saatiin erinomaisia ihmisiä, ja siellä on tehty hyviä ja oikea-aikaisia ratkaisuja, Mattila sanoo. Myös Viron organisaation henkilökunta saa Mattilalta vuolaita kehuja. Myynnin tekninen tuki auttaa sekä omia myyjiä että asiakkaita ja suunnittelijoita.
Kasvu on tapahtunut pääosin orgaanisesti, mutta myös yrityskaupoilla on käyty. Vuonna 2018 ETS Nord hankki omistukseensa Recair Oy:n ilmanvaihtokoneiden liiketoiminnan. Kaupan seurauksena ETS NORD Oy:n henkilökuntamäärä nousi Suomessa n. 90 henkilöön. Koko ETS NORD-konsernin henkilökuntamäärä on 320.
ETS Nordin asiakkaita ovat tukut ja muut jakelutiet, urakoitsijat ja rakennusliikkeet, välillisesti toki myös suunnittelijat. Verkkokauppatoimintaa ETS Nordilla on Suomessa, Virossa ja Tanskassa, ja sen myötä myös teknisen tuotetiedon standardoinnin ja hallinnoin haasteet on tiedostettu.
Isoja kokonaisuuksia ja älytekniikkaa
Henkilöstön ohella ETS Nordin menestysresepti on Mattilan mukaan ollut jatkuva uudistuminen. Viron yrittäjäystävällinen investointien verotuskohtelu on johtanut siihen, että Viron tehtaaseen on voitu investoida säännöllisesti, konekantaa kasvattaen ja tuotevalikoimaa laajentaen. – Kaikki alkoi kanavistojärjestelmien valmistamisesta, mutta pikkuhiljaa mukaan on tullut yhä teknisempiä laitteita, Mattila sanoo. Yhä laajempiin kokonaisratkaisuihin tähtäävä trendi näkyy myös ETS Nordin valikoimassa. Yrityksen tuotevalikoima tukee kokonaistoimituksia, ja mitä suuremmista kokonaisuuksista on kyse, sitä herkemmin asiakkaatkin haluavat sitoutua yhteen toimittajaan.
Mattila uskoo, että talotekniikka-ala houkuttelee hyviä ihmisiä jatkossakin. Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia yrityksen arvoista ja vastuullisuudesta, ja haluavat tehdä mielekästä työtä. Talotekniikka on tärkeässä roolissa rakennuskannan päästöjen minimoinnissa, ja viemäreiden ja vessanpönttöjen sijaan me puhummekin nykyisin älykkäästä talotekniikasta, jolla minimoidaan rakennuksen energiankulutus ja vaikutukset ilmastoon. Uskon, että ala puhuttelee nuoria myös tulevaisuudessa, Mattila summaa.